top of page

Velikonoční oslavy v Kostarice: jaké jsou zvyky a tradice?

Během Velikonoc, tedy Semana Santa neboli Svatého týdne, Kostarika ožívá celou řadou oslav, které odrážejí bohaté kulturní dědictví a hluboce zakořeněnou náboženskou víru země. Pomlázky ani nabarvená vejce však v tomto koutu světa neočekávejte! V tomto příspěvku se společně podíváme na jedinečné tradice a způsoby, jakými se příchod Velikonoc oslavuje na Kostarice.


Semana Santa Costa Rica

Procesí a náboženské obřady


V Kostarice je Semana Santa obdobím slavnostního rozjímání a zbožných náboženských obřadů a pro převážně katolické obyvatelstvo představuje čas rozjímání a duchovní obnovy. Během týdne před Velikonoční nedělí ožívají města a vesnice po celé zemi propracovanými procesími, která ztvárňují utrpení Krista. Účastníci odění v tradičních rouchách, nesoucí náboženské ikony, procházejí ulicemi za zvuků slavnostních písní a modliteb a připomínají si oběť Ježíše Krista. Tyto průvody tradičně trvají až do Velikonočního pondělí, přičemž nejvíce bohoslužeb a průvodů probíhá během Velikonoční neděle, která připomíná konec Svatého týdne, vzkříšení a začátek nového období naděje a obnovy.


Alfombras de Aserrín


Jednou z nejpoutavějších tradic Semana Santa v Kostarice je vytváření tzv. alfombras de aserrín neboli koberců z pilin. Ve městech jako Cartago a San Joaquín de Flores se scházejí celé komunity, aby navrhly složité koberce z barevných pilin, květin a dalších přírodních materiálů. Tato umělecká díla zdobí ulice a slouží jako symbolická cesta pro procesí a vizuální znázornění víry a oddanosti věřící komunity.


Semana Santa Costa Rica

Lagarteada


V západní části Kostariky se v rámci oslav Velkého pátku každoročně uskutečňuje lov krokodýla (případně kajmana). Tato tradice kostarických mužů, která se zde dodržuje již více jak 150 let, se nazývá lagarteada. Lovci nejsou vybaveni ničím jiným než dřevěnými klacky a sítěmi a společně vstupují v brzkých ranních hodinách do místních vod, kde tuší přítomnost krokodýlů či kajmanů. S pomocí klacků vytvářejí hluk a očekávají, že se tak krokodýl přiblíží k připraveným sítím.


Po zachycení krokodýla do sítě jej lovci dotlačí na břeh řeky, kde mu svážou tlamu a zavážou oči. Na ramenou je pak ulovené zvíře doneseno do vesnice, kde jsou lovci očekáváni celou komunitou s velkým nadšením. Na závěr oslavy je krokodýl vypuštěn zpět do řeky. V dřívějších dobách byl ulovený krokodýl obětován, v dnešní době se však nezabíjí. Akci kontrolují zástupci ministerstva životního prostředí, kteří dohlížejí na to, aby se zvířeti nijak neublížilo.


Čas odpočinku v rodinném kruhu


Kromě náboženských obřadů a kulinářských specialit jsou Velikonoce v Kostarice také časem odpočinku. Školy a podniky jsou o svátcích zavřené, a tak mnoho rodin využívá prodloužený víkend k útěku na pláž nebo k poznávání přírodních krás země. Velikonoce jsou zkrátka časem pro setkávání s blízkými a kochání se krásou kostarické krajiny.


Kulinářské speciality i půst


Jako v jiných katolických zemích, i v Kostarice je běžné dodržování půstu před Velikonoční nedělí. Po dokončení půstu však nastává, stejně jako v mnoha jiných kulturách po celém světě, čas hodování a požitkářství v obklopení nejbližších. Rodiny se scházejí, aby si pochutnaly na tradičních pokrmech, jako je arroz con leche (rýžový nákyp), tamales a rosquillas (křupavé kukuřičné koláčky). Jednou z nejoblíbenějších velikonočních pochoutek v Kostarice je však lahodná semita, sladký chléb plněný guavovým nebo ananasovým džemem, na kterém si pochutnávají malí i velcí.



S příchodem Velikonoc se v Kostarice rozlévá duch radosti, víry a společenského cítění, které spojuje lidi ze všech společenských vrstev v oslavě života a nových začátků. Ať už se jedná o náboženská procesí, barevné koberce z pilin nebo slavnostní rodinná setkání, velikonoční tradice Kostariky jsou svědectvím o trvalé síle víry, jednoty a životního ducha pura vida.

bottom of page