top of page

Počasí a klima v tropickém ráji - na co se připravit?

Kostarika je podmanivou zemí, která je prostoupena řadou mikroklimat a širokou škálou ekosystémů, jež utváří úchvatnou krajinu a lákají návštěvníky na pozoruhodnou biologickou rozmanitost. Její jedinečná zeměpisná poloha mezi Tichým oceánem a Karibským mořem společně s různorodou topografií je příčinou nesourodých klimatických podmínek. Běžně dostupné informace o počasí v dílčích regionech v rámci jednotlivých období jsou mnohdy matoucí a nepřesné, v tomto příspěvku se tedy zaměříme na kostarická pásma a počasí, aby vás během vaší cesty nic nezaskočilo.


Pláž preciosa
Pláž preciosa

Kostarika leží částečně v tropickém a částečně v subtropickém podnebném pásu, proto se v celé zemi pravidelně střídají dvě roční období - období sucha a období dešťů. Za období sucha je na Kostarice považován časový úsek od poloviny prosince do poloviny dubna. Zbytek roku, tzv. zelená sezóna, je považován za období dešťů. V Karibiku se jednotlivá období střídají dle vlastních pravidel, přičemž nejméně srážek je obvykle během února, března, září a října, zatímco mezi nejdeštivější měsíce patří červen a listopad. V Pacifiku naopak patří mezi nejdeštivější měsíce září a říjen a mezi měsíce s nejmenším množstvím srážek prosinec, leden, únor a březen. S deštěm nedochází k ochlazování, na které jsme v našich končinách zvyklí.


Během léta je především na pobřeží okolo 30 °C v průběhu dne a v noci se teploty dostávají běžně ke 20 °C. V období dešťů padají průměrné teploty přibližně o 5-10 °C. Ve výše položených lokalitách se teploty po celý rok pohybují mezi 10–20 °C. Moře je v průběhu celého roku vyhřáté na příjemných 27 °C. V obou obdobích je nutné počítat s vyšší vlhkostí vzduchu, která se drží po celý rok mezi 70–90 %.


S čím tedy počítat v konkrétních regionech?


V oblastech s tropickými deštnými pralesy jako je Poloostrov Osa či národní park Tortuguero panuje vysoká vlhkost a častější srážky než v jiných kostarických lokalitách. Období dešťů, obvykle od května do listopadu, přináší osvěžující přeháňky, které dodávají místní fauně novou energii a vytvářejí malebné vodopády. Intenzivnější a vytrvalejší deště, jejichž sílu nelze predikovat, udeří zpravidla v průběhu října a na začátku listopadu. Vlhkost se během těchto dvou měsíců blíží ke 100 %. Ani období sucha, od prosince do dubna, se neobejde bez občasných dešťových přeháněk, ty mají však povětšinou velmi krátký a mírný charakter. Teploty se v průběhu roku nijak razantně nemění.


Tukany žlutohrdé najdete na poloostrově Osa
Tukany žlutohrdé najdete na poloostrově Osa

Na tichomořském pobřeží Kostariky, především v oblasti Guanacaste, je velmi výrazné období sucha. Během tohoto období mohou návštěvníci očekávat maximum slunečního svitu a minimum srážek, což je ideální doba pro milovníky pláží a vodních radovánek, kteří mohou prozkoumat nádherná pobřežní města, jako je např. Tamarindo nebo Manuel Antonio. Kombinace vysokých teplot, jasné oblohy a osvěžujícího mořského vánku vytváří idylické prostředí pro odpočinek i dobrodružství. V období dešťů se mohou objevit silné deště, jasná obloha však v těchto destinacích není výjimkou ani v průběhu nejdeštivějšího října a listopadu.


V horských oblastech Kostariky, včetně Monteverde a Centrálního údolí, se rozprostírají mystické mlžné pralesy. Tyto jedinečné ekosystémy jsou zahaleny v mlze a ve srovnání s pobřežními oblastmi nabízejí chladnější klima. Návštěvníci se mohou těšit na příjemné teploty okolo 20 °C a nižší vlhkost vzduchu. Nejstudenější počasí je samozřejmě ve vyšších polohách - v horách ve vnitrozemí na vás čekají teploty okolo 10 °C. V hlavním městě San José ležícím v nadmořské výšce 1 150 m se teploty pohybují mezi 15 a 26 °C. Večery bývají až překvapivě chladné, je tedy dobré řádně se na dané podmínky připravit a přibalit do kufru lehkou bundu.


Džungle na poloostrově Osa

Karibské pobřeží Kostariky se díky blízkosti Karibského moře vyznačuje odlišným charakterem počasí. Srážky v této oblasti přicházejí v průběhu celého roku, přičemž v červnu a od září do listopadu jich mírně přibývá.


Pláž Cahuita, Kostarika

Před zahájením cesty na Kostariku je dobré vzít v úvahu různé klimatické podmínky, zcela jistě váš však tato země uchvátí v období dešťů i v období sucha. Během zelené sezóny je vhodné přibalit si lehkou výbavu do deště, repelent proti hmyzu a pevnou obuv pro případný pohyb po blátivých cestách. V období sucha je třeba myslet na ochranu před sluncem v podobě ochranných krémů s vysokým UV faktorem, pokrývek hlavy a lehkého prodyšného oblečení, abyste se v tropickém horku cítili pohodlně.

bottom of page